Egészségvédelem


Veszelyhelyzet utan kek2

Elérhetőségeink

Elérhetőségeink

Gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

biztonsagos etrendkiegeszitoket forgalmazo patika2

LX Line Partner Patika

Cegadatok X

Látogatott oldalak...

Oldalletöltések száma: 1579209

imageA 2700 lakosú falu Komárom-Esztergom megyében Tatától 9 km-re fekszik. Először 1237-ben említi oklevél Ruch, Koch formában. A helyi bognárok által készített kocsi szekér a községről, Kocsról kapta a nevét. A település történelme a bronzkorig nyúlik vissza.

A falu központjában kiállított "kocsi szekér" a maga korában forradalmi újítás volt, aminek jelentőségét a sokat utazni kényszerülők érezték leginkább. A "kocsiszekeret" részletesen 1518-ban Sigmund von Herberstein írta le. Maga Mátyás Király is szívesen utazott a gyors és könnyű járművön.

Erő a táplálékban - Egészségőr-vitaminok

Bár a vitaminok nem töltik fel a szervezetet energiával, az anyagcsere szempontjából rendkívül fontosak. Egyenletes vitaminbevitel mellett fittnek és vállalkozó kedvűnek érezzük magunkat, míg ellenkező esetben fáradtak, kedvetlenek vagyunk, sőt könnyen megbetegedhetünk…

Az emberi szervezet csak rövid ideig képes raktározni a vitaminokat, és megfelelő mennyiségben kizárólag a D-vitamint állítja elő önállóan, de ezt is csak a napfény segítségével.

 

Vízben és zsírban
A legtöbb vitamint naponta kell pótolnunk. Némelyek esetében elegendő, ha provitaminok formájában juttatjuk be azokat a testünkbe. Ilyen például a sárgarépában előforduló karotin, mely az anyagcsere folyamán A-vitaminná alakul át.

Szinte minden vitaminnak van neve, az egyszerűség kedvéért gyakran mégis csak betűjeles változatukat használjuk.

Tudta? 13 vitamint ismerünk, ezek egy része vízben, másik része zsírban oldódik, ezenkívül vannak vitaminszerű anyagok is.

Gyakorlati tanácsok a vérnyomás méréséhezGyógyszerészi gondozás keretében igyekszünk mindenkinek a megfelelő tanácsokat adni. Vérnyomás-mérés esetén a mérési értékek összehasonlítása érdekében a vérnyomást mindig nyugalmi helyzetben kell mérni. Ezért a beteg lazítson öt percet nyugalmi helyzetben a mérés előtt. Már a külső és belső tényezők csekély megváltozása is (mély lélegzés, élvezeti cikkek, beszéd, izgatottság, időjárási tényezők) a vérnyomásértékek eltéréséhez vezethetnek. Ez a magyarázata annak, hogy miért különbözhetnek gyakran az orvosnál, vagy a gyógyszertárban mért eredmények.

A vérnyomást rendszeresen ugyanabban az időben kell mérni, mert értéke a nap folyamán változik. A mérési folyamat alatt nem szabad mozogni és/vagy beszélni, A mandzsettát mindíg a fedetlen felsőkarra kell helyezni és ügyelni kell arra, hogy a felgyűrt ruhadarabok ne gátolják a vérkeringést. Mindíg ugyanazon a karon végezze el a mérést úgy, hogy alkarját lazán alátámasztja.