A minap kismama barátnőm aggódva mesélte, bár anyatejen nőtt fel 8 hónapos koráig fia, most, hogy már nem szopik, a tejet semmilyen formában nem kéri. Más gyermek, - vagy akár felnőtt – a halas ételeknek már a hallatán is megborzong. Ez vajon az ember természetes reakciója volna az un. ételallergia ellen vagy valami más. Egyáltalán, mi is az az ételallergia, mitől van az, hogy az egyik embernek a tejtől, a másiknak a lisztes ételektől – és még sorolhatnánk az ételek listáját, – kisebb-nagyobb allergiás tünetei jelentkeznek. Kérdéseinket dr. Barna Mária professzor asszony válaszolta meg.
Magyarországon jogi szabályozás biztosítja a kötelező allergénjelölést az élelmiszereken (csomagolt és nem előre csomagolt, fogyasztóhelyen csomagolt), a közétkeztetés és a vendéglátás területén.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás - Táplálékallergia
Ezt az 5 dolgot fontolja meg! Ételallergiásként utazni nagy körültekintést igénylő kihívás. Dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológus szakembere szerint alapos tervezéssel és némi előzetes kutatómunkával azonban biztonságossá tehető a nyaralás akár külföldön is.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás - Weborvos
Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos, illetve bizonyos betegséggel élő magánszemélyeket (a cukorbetegek, az anyagcserezavarban szenvedők is ebbe a kategóriába tartoznak). A kedvezmény igénybevételéhez igazolásra van szükség, amely a kezelőorvostól vagy a háziorvostól kérhető.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg